Tájékoztató: Rövid tájékoztató leírás a Sóbarlangról és Generátorról

Tájékoztató

Rövid tájékoztató leírás a Só-barlangról és Generátorról

Újgenerációs, minden igényt kielégítő technikai felszereltséggel és belsőépítészettel készült, só-barlang.

A barlang-sóbánya design a látogató számára egy ismeretlen, de még is barátságos a külvilágot hátrahagyó, feltöltődést kínáló relaxációs tér élményt nyújt, amit tovább fokoz a terápia alatt futó hang és fénytechnikai program.

A „só-klímaterápiás hatást” HI TECH minőséget képviselő Halogenerátor szolgáltatja.

Az alkalmazott technológia szerint a non-stop beporlasztású generátor, programozott értékek alapján száraz só aeroszolt fúj be a zárt térbe, biztosítva ezzel a terápiához megfelelő só koncentrációt.

A generátor 9 programja nyújt lehetőséget a látogatóhoz igazodó kezelési mód beállítására, megválasztására. (különböző életkorok, és érzékenységek figyelembevétele)

A nagyfelbontásnak köszönhetően egy programon belül a só koncentráció 10 szinten állítható azonos időintervallumban. Az aktuális szint az érintő képernyő oszlopdiagramján % értékben megjelenik.

 

SÓTERÁPIA TÖRTÉNETE

A só-terápia alapja a speleo terápia, azaz só-barlangban és sóbányákban való kezelés. A régi adatok szerint a középkori szerzetesek bevitték a betegeket a só barlangokba, és azok belélegezték a szerzetesek által sztalaktitok zúzása során keletkezett só részecskéket.

Európában a só terápia a XIX. Században vált népszerűvé. A lengyel só iparosok észrevették, hogy a sóbányákban dolgozók közül senki sem szenved olyan tüdőbántalmaktól, mint pld. Tüdőgyulladás és asztma. Ekkor hozták létre az első földalatti kezelőcentrumot a Lengyelországi Wieliczkában, a fenti betegségek – különösen az asztma kezelésére.

A só gyógyító erejét a II. világháború végén is megfigyelték, az óvóhelyként használt sóbányákban. Nem sokkal ezután asztmatikus szanatóriumokat nyitottak meg németországi, svájci, bulgáriai és jugoszláviai természetes só-barlangokban. A só hatékonyságának tudományos kutatása 1968-ban kezdődött. Ennek eredményeként lerakták a speleo terápia hivatalos tudományos alapjait. Ez Aknaszlatinán, (Nyugat Ukrajna) az allergológiai kórházban történt, ahol kezeléseket és kutatásokat végeztek a sóbányában.

A kutatási eredmények alapján új, hatékony asztmakezelési módszert dolgoztak ki, mely a “haloterapia” nevet kapta.

A sóbányákéval közel azonos mesterséges klímakezelés alapja – a só szobában való tartózkodás – amely alatt, a só aeroszol folyamatos beporlasztása történik a légtérbe, azzal a céllal, hogy az ott tartózkodók azt belélegezzék. A só aeroszol apró, száraz részecskékből áll, melyeket egy speciális só generátorban őrlik meg.

Az ember arany nélkül tud élni, de só nélkül nem.

/Cassiodorus/

Közismert a tengerparti levegő és a sóbányák levegőjének jótékony hatása. Számos tengerparti klímaszanatóriumban illetve hozzánk közeleső országok hajdani sóbányáiban Wieliczka (PL) Parajd (RO) Aknaslatina (UKR) szerveznek kúrákat orvosi felügyelet mellett a betegeknek. Ezek kiváló terápiás lehetőségek: elsősorban asztma, idült légcsőhurut, pollenek, okozta allergiák esetében, van jótékony hatása, de egyes bőrbetegségek, ekcéma, pikkelysömör, kiegészítő kezelésére szintén alkalmazható.

A rendszeres tengerparti séta és fürdőzés illetve a közeli országok só-bányáinak gyakori látogatása csak kevesek számára érhető el.

A só-bányákéval közel azonos klíma mesterséges létrehozásával és telepítésével e szelíd gyógymód iránt nem csak a légzőszervi betegek, hanem betegségmegelőző, immunrendszer erősítő, ellazító és nyugtató hatása miatt az egészséges emberek érdeklődését is kívánjuk felkelteni.

Jó szívvel ajánlom a só klímaterápiás helység használatát mind azoknak, akik akár a krónikus panaszaik csökkentése, akár prevenció akár kikapcsolódás céljából látogatnak el hozzánk.

 

Az Ön által látogatott „só-barlang” egészségügyi intézményekben működő, légzés-rehabilitációra szakosodott technológia alkalmazásával készült

A létesítés mottója: egyszerű letisztult forma alkalmazása.

A felesleges anyagokat kizárjuk, elkerülve ezzel olyan anyag beépítését, amelynek felhasználása, fizikai vagy kémiai jellegű szennyeződést okozhat.

A megfelelő hőmérséklet, a só koncentráció, a felületi és levegőminták megfelelőssége, egyszóval a különleges mikroklíma biztosítása és védelme elsődleges szempont.

                                                                                                                             

A só klímaterápia élettani hatásai

A 2-5 µm méretű, só részecskék jelenlétében helységben magas a negatív ion túlsúly. A levegő minősége közel azonos a sóbányákéval a levegőben lévő sókristályok belélegzése elősegítik a hörgők tisztulását és csökkentik a nyálkahártya gyulladását. Nagyfokú váladékoldó hatása miatt erőteljes öntisztulási folyamat indul el. Köhögéses, köpetürítéses, nehézlégzéses panaszok rövid idő alatt enyhülnek. Immunrendszer erősítő hatása miatt használata egészséges embereknek is ajánlott. A terápia ideje alatt a légzés könnyebbé válik, a só-kicsapódás miatt sós íz érezhető az ajkakon, egyes esetekben szemviszketés jelentkezhet. Az első napokban fokozódhat a köhögés és a köpetürítés, aluszékonyság léphet fel.

A terápia fizikai és mikrobiológiai vizsgálat jótékony hatását bizonyító eredményei ma már bizonyítottak. A tapasztalatok igazolták, hogy a só-terápia megelőzésként vagy a tünetek csökkentésében önálló terápiaként is megállja a helyét. A megfigyelések eredményeként ma már az is kijelenthető, hogy a só-terápia, mint kiegészítő eljárás a légzés-rehabilitáció fontos komponense. A só-klímaterápia jótékony hatására, kóros légzésfunkciós paraméterek esetében a javulás objektíve is mérhető 12 – 18 nap elteltével.

Mindezek ellenére az Egészségügy Tudományos Tanács állásfoglalása szerint a só-klímaterápia nem egészségügyi szolgáltatás.

A só-klímaterápia, fizikai közérzetjavító szolgáltatásként sorolható be.

Célunk a figyelem középpontjába helyezni a természet gyógyító erőforrásainak egyikét.

Évszázadok óta közismert, hogy a sós tengerparti levegő a sóbányák klímája gyógyító hatással van a légzőszervi betegségekre. Környezetünk szennyeződése egyre nagyobb mértékű és ezért a krónikus légzőszervi betegek száma is évről-évre nő, jelentős terhet róva az egészségügy és egészségbiztosítás rendszerére.

Miért is ne lehetne a légzőszervi betegek ellátásának egyik komponense a só-klímaterápia?

Mindehhez ma már nincs szükség költséges külföldi kezelésekre. A sóbányákéval közel azonos klíma mesterségesen létrehozható, és bizonyos feltételek mellett bárhol telepíthető e költségkímélő szelíd gyógymód.

SÓ-KLÍMATERÁPIA, A KORSZERŰ LÉGZÉSREHABILITÁCIÓBAN

A légzőszervi betegek kezelésében a klímaterápia az egyénre szabott légzésrehabilitáció szerves része.

A gyógyászati célú természetes klímára épülő úgynevezett “klímaszanatóriumokban” évről-évre növekvő számú beteget kell ellátni. A kezelést ezért egyre hosszabb várakozás előzi meg.

A “klímaszanatóriumok”, illetve a beteg lakóhelye közötti földrajzi távolság is akadálya lehet a megfelelő szintű ellátásnak. Erre kínál megoldást a telepített mesterséges só-barlang klímaterápia.

Az alkalmazott só-terápia egy erre a célra gondosan előkészített, és kialakított helységben folyik.
A só-barlang légterében jellemzően magas a negatív ionizáció és a só részecskék által hordozott energiaszint.

A generátor száraz só aeroszolt termel folyamatosan, ami garantálja az aeroszol maximálisan intenzív hatását a páciensekre. A magas só koncentrációjú levegő elősegíti a hörgők tisztulását, csökkenti a nyálkahártya gyulladását. A belélegzett só részecske enyhíti a nehézlégzéses tüneteket, könnyíti a köpetürítést. A só-barlang kényelmes berendezése kellemesen ellazít, a felszerelt hang és fényterápiás eszközökkel pedig a kúra időtartamára teljes nyugalom és feltöltődés, kikapcsolódás várja a pihenni, és gyógyulni vágyókat.

 

Só szoba

Egy kezelés javasolt időtartama. 40-45 perc 6-12-18 napig, naponta kell alkalmazni. Javasolt a kezelést évente 3-4-szor megismételni.

A páciensek 40-45 perces kezelésben részesülnek, kényelmes székeken ülve, relaxált pozícióban. A szűrt fény (színterápia) és a megnyugtató zene is hozzájárulhat a páciens ellazulásához. A só generátorból kifujt só aeroszol, gyógyító hatással van a(bőrre és) légzési rendszerre.

A betegségtől függően különböző gyógymódokat lehet alkalmazni. Például, kívánság szerint be lehet állítani az aeroszol szintjét és a kezelés időtartamát.

A só aeroszol 2-5 µm.-es só részecskékből áll. A részecskék kinetikus energiával rendelkeznek, mely az őrlést követően azonnal érvényesül.

A só szobában az alábbi kondíciók vannak:

 • 50 % körüli nedvességtartalom,
 • 20-22 C hőmérséklet,
 • A levegő telítve van negatív ionokból álló só aeroszollal. a só aeroszol koncentráció programozása 0,5-20 mg/m3

V.

Légúti, légzőszervi és allergiás betegségek kezelése

A terápia jótékony hatását megerősítették az elvégzett, különböző biokémiai, immunológiai és mikrobiológiai vizsgálatok.

A kutatások szerint, az abban résztvevő betegek túlnyomó többségénél a só terápia eredményeként 6 hónaptól 5 évig tartó tünet mentesség volt megfigyelhető.
A vizsgálati eredmények alátámasztják, ezen új és hatékony a módszer alkalmazásának létjogosultságát az asztma kezelésében. A módszer alapján, a betegek egy különleges só szobában tartózkodnak, ahol speciális só-aeroszol beporlasztással különleges mikroklíma jön létre.
A só generátor zömében 2-5 μm közötti méretű só aeroszol mikro-részecskéket  állít elő

A részecskék nagy mozgási energiával hatnak, ami által fokozódik a gyógyulási folyamat.
Az aktivált mikro-részecskék élettartama nagyon rövid, ezért rendkívüli jelentőséggel bír a só aeroszol generátor által termelt só részecskék megszakításmentes, (non-stop rendszer) beporlasztása.
Iiris típusú só generátorok garantálják, hogy a terápián résztvevő betegek folyamatosan beporlasztott sót lélegeznek be.

Ezen a tartományon belül a gyógyító hatások, a legmagasabbak.
Lehetőség van a kezelési módok közötti választásra. Ez azért fontos, mert a különböző életkor és betegségek más só aeroszol-koncentrációt igényelnek.

Só szobák jellemzői

 • Hőmérséklet 20-24C
 • Páratartalom 45-55%
 • Aszeptikus környezet
 • Nagy koncentrációjú negatív ion túlsúly
 • Kellemes légkör

A só generátor, só aeroszol mikro-részecskéket (zömében 2-5 μm közötti méretű) állít elő

A részecskék nagy mozgási energiával hatnak, ami által fokozódik a gyógyulási folyamat.
Az aktivált mikro-részecskék élettartama nagyon rövid, ezért rendkívüli jelentőséggel bír a só aeroszol generátor által termelt só részecskék megszakításmentes, (non-stop rendszer) beporlasztása.
Iiris típusú só generátorok garantálják, hogy a terápián résztvevő betegek folyamatosan beporlasztott sót lélegeznek be.

A só aeroszol-koncentrációját az Iiris só szobákban 0,5 – 20 mg/m3 állíthatják be.

Ezen a tartományon belül a gyógyító hatások, a legmagasabbak.
Lehetőség van a kezelési módok közötti választásra. Ez azért fontos, mert a különböző életkor és betegségek más só aeroszol-koncentrációt igényelnek.

Mikor ajánlott a sóterápia használata 

 • Asthma bronchiale
  Krónikus obstruktív tüdőbetegség
  Krónikus bronchitis
  Emphysema
 • A cisztás fibrózis
 • Bronchiectasia
 • A dohányzás Köhögés
 • Köhögés a viszkózus köpet űrítési nehézségek
 • A krónikus betegségek ENT:

Otitis
Torokgyulladás
Melléküreggyulladás
Pharingitis

 • Ekcéma
 • Bőrgyulladás
 • A krónikus stressz és kimerültség

Mikor nem ajánlott a só terápia

 • Dekompenzáció
 • Súlyos hypertonia
 • Aktív tuberkulózis
 • Vérzékenység
 • Krónikus légzés elégtelenség
 • Rosszindulatú daganat
 • Fertőzések, ami lázzal jár
 • Terhesség
 • Senyvesség (kachexia)
 • Elmebetegség, drogfüggőség, Részegség

Légúti betegségek, allergia kezelése esetén javasolt terápiás napok száma

12-18 nap egymást követő napokon, évente 3-4 alkalommal.

Megelőzés, az immunrendszer erősítése céljából, 6 nap, évente 3-4 alkalommal.


Leave a Reply

8 + tizenöt =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..