Sóterápia. Mikor, kinek, miért, hányszor stb.

„A két legfontosabb dolog a világon, a Nap és a Só.” – Plinius (római természettudós)

Technológia

A légzőszervi betegek kezelésében a só-klímaterápia az egyénre szabott légzés-rehabilitáció szerves része.

A barlangi só száraz aerosolját juttatjuk – hörgőink átmérőjének méretére őrölt (2-5 mikron) – a levegőbe, melynek köszönhetően nem csak a felső légutak tisztulnak meg néhány alkalom után, hanem a tüdő mélyén található legkisebb hörgőcskék is.

A Só-klímabarlangban található  magas só koncentrációjú levegő (10-15 mg/m3) elősegíti a hörgők tisztulását, csökkenti a nyálkahártya gyulladását. A belélegzett só részecskék enyhítik a nehézlégzéses tüneteket, könnyítik a váladék feloldódását. A száraz sóterápia ideje alatt a légzés könnyebbé válik, a só-kicsapódás következtében sós íz érezhető az ajkakon.

A Só-klímabarlangban levő klíma egészségre kedvező hatását az orvosi társadalom is elismeri. A száraz sóterápia, mint kiegészítő eljárás, a légzés-rehabilitáció fontos komponense, jótékony hatására, kóros légzésfunkciós paraméterek esetén a javulás objektív módon is mérhető 6-12 alkalom elteltével.

A száraz só-klímaterápia a test és a lélek harmóniáját állítja helyre.

Hatásmechanizmus

só dehidratálja , majd elpusztítja a szennyezett mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok, gombák…). Ezáltal a hörgők és a nyálkahártya gyulladása csökken, a légutak természetes mikro flórája helyreáll. A  száraz só-klímaterápia a tüdő öntisztulását elősegítő,  szelíd,  mellék hatásoktól mentes fizikai alapú, természetes hatású, immunerősítő kezelés.

sós levegő belélegzésével javíthatunk szervezetünk fizikai, kémiai, pszichikai állapotán, melynek eredménye a periférikus vérkeringés javulása, az immunrendszer erősödése, bizonyos reumás panaszok megszűnése.  A só a légutak nyálkahártyáját intenzív tisztító munkára serkent: vizet vonz magához, erősíti a váladékképzést, segíti a szennyeződések feloldását, így néhány alkalom után a lerakódott váladék könnyebben eltávozik, kiköhöghetővé válik.

A sós levegő belélegzése által  elpusztulnak a patogén mikroorganizmusok az egész légúti rendszer területén. Ezt követően a test normális mikro flórája újra benépesíti ezeket a területeket, a patogének eltávolítása pedig csökkenti az immunrendszer által természetes reakcióként létrehozott gyulladást.  Az  immunis sejtek száma normalizálódik, az alveorális makrofágok (falósejtek) száma és aktivitása pedig növekszik.

Az immunrendszer megerősödése igazolja a  száraz sóterápia jótékony hatását az asthma, az allergia és egyéb légúti betegségek kezelésében. A kúraszerűen alkalmazott (12-24 alkalom) száraz sóterápia segítségével szervezetünk visszaáll arra a rezgésre, amely testi-lelki harmóniánk eléréséhez szükséges.

A Só-klímabarlangról 

Száraz Sóbarlangunkban a tengerpartok mikroklímáját teremtettük meg, annak minden pozitív élettani hatásával. A sóbányákéval közel azonos klíma mesterséges létrehozásával e szelíd gyógymód iránt nemcsak a légzőszervi betegek, hanem betegségmegelőző, immunrendszer erősítő, ellazító és nyugtató hatása miatt az  “egészséges” emberek érdeklődését is kívánjuk felkelteni.

A Só-klímabarlang ásványi anyagokkal és jótékony mikroorganizmusokkal telített, állandó (22-24 C°) hőmérsékletű, alacsony páratartalmú (45-55%) levegője az egészségre jótékony hatású, negatív töltéssel bír. Az alacsony páratartalom miatt kiválóan alkalmas az asztmás és más tüdőbetegségekben szenvedők kezelésére. Fontos, hogy az  allergiások és az asztmások nyálkahártya duzzanata csak az alacsony páratartalmú levegőben csökken!!!!

Száraz sóterápiás klímabarlangunk levegője fertőtleníti a légutakat, csökkenti a nyálkahártya gyulladását és megszünteti a váladék képződését, a vírusos vagy bakteriális fertőződéseknél egyaránt. A száraz só belélegzésével elmúlnak a nehézlégzéses tünetek, kitisztul a nyálkahártya a légutakban, könnyebbé válik a levegővétel. Influenza, nátha, megfázás, krónikus torok-és mandulagyulladás, hörghurut, krupp esetén néhány alkalom után már megszűnnek a tünetek, a lerakódott váladék kiköhöghetővé válik, nem marad vissza semmi a betegségből.

A terápia ideje alatt hang és fényterápiás kezelésben is részesülnek a pihenni, gyógyulni vágyó vendégeink. 45 perc pihenés a Sóbarlangban annyit ér, mint 1 nap kikapcsolódás valamelyik tengerparton.

Jó szívvel ajánlom a Sóbarlang használatát mindazoknak, akik a krónikus panaszaik csökkentésére, akár prevenció, utókezelés vagy csupán kikapcsolódás céljából látogatnak el hozzánk.

Kúraszerű alkalmazás esetén (12-24 alkalom) felnőtteknél 85-90%, gyermekeknél 90-95%-ban jelentős javulás tapasztalható. Heti 1×45 perc a sóbarlangban negyedére csökkenti a légúti fertőzéses megbetegedések esélyét.

Sóbarlangunk a légzés-rehabilitációra szakosodott technológia alkalmazásával készült.

Az élet sója

A barlangi só gyógyító ereje

Az ásványi anyagok elengedhetetlenek az egészséges sejtanyagcsere fenntartásában, ami fontos tényező a fiatalos megjelenésű bőr hidratálásában. A leghatékonyabb alapanyagokat, melyek a fiatal bőr megőrzéséhez szükségesek, a tengerek különleges összetételu sós vízéből nyerik.

Só-klímabarlang levegője a tengerek visszahúzódása után lerakodott barlangi só aerosoljával telített, ezért képes mélyen behatolni a bőr pólusaiba, eltávolítja a bőrön esetlegesen előforduló olajos réteget, segíti a bőrszövet méregtelenítését, fokozza rugalmasságát, új életet ad a bőrnek:

•  visszaállítja a bőr természetes egyensúlyát;

•  üdébbé, egészségesebbé, fiatalabbá teszi a bőrt;

•  kiválóan alkalmas bőrpanaszok (akné, pikkelysömör, ekcéma) tüneteinek kezelésére;

•  késlelteti az öregedési folyamatokat, segít megelőzni a bőr megereszkedését;

•  fokozza a bőr nedvességtartalmát;

•  gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatású

A száraz sóterápia teljesítmény és kitartás növelő hatása sportolóknál

A száraz sóterápia rendszeres alkalmazása során a tüdő tágulásával megnövekszik az ember teljesítő és ellenálló képessége, javul az igénybe vett szervezet immunitása, így csökken a megbetegedések valószínűsége. Különösen a vírusos, bakteriális, gombás fertőzésekkel szemben lesz ellenállóbb a szervezet.

A sós levegőn eltöltött idő hatására javul a vérkeringés, fokozódik az izomsejtek anyagcseréje, így több oxigénhez jutnak az izmok, oldódnak az izomgörcsök. ezáltal nagyobb teljesítményre lesznek képesek.

A só – víz megkötő tulajdonságának köszönhetoen – oldja a tejsav túltengés miatt kialakult izomlázat, segíti az ízületi és izomfájdalmak megszüntetését rándulás, ficam esetén.

A   száraz sóterápiának fontos szerepe van a sportsérülések utáni regeneráló gyógyításban . Segíti a sérülést követő ödéma gyorsabb felszívódását, a túlfeszített izmok és idegrendszer regenerálódását.

Száraz sóterápia gyermekeknek

A gyermekek különösen jól reagálnak a Só-klímabarlang negatív töltésű levegőjére. A sóterápiás kezelés minden légúti betegség (alsó-és felső légúti, asthmatikus, bronchiális, hurutos vagy allergiás) alapját, a gyulladást szünteti meg.

Ajánlott: asztma, allergia. arcüreggyulladás, krupp, megfázás, nátha, hörghurut, fülgyulladás,  torokgyulladás,  tüdőgyulladás,  influenza kezelésére.

Leggyakoribb megbetegedés a gyerekeknél októbertől-márciusig a hörghurut (bronchitis), mely gyakran megfázás, vagy a felső légutak fertőzése következtében alakul ki, cseppfertőzéssel terjed. A megbetegedés a hörgők heveny gyulladását jelenti, de előfordulhat az influenza kísérő tüneteként is.

A betegség okozói elsősorban vírusok, kisebb százalékban baktériumok. A sós levegő belélegzésével ezek a mikroorganizmusok elpusztulnak, a hörgő nyálkahártyája megtisztul, a gyulladás megszűnik.

Heti 1×45 perc a  Só-klímabarlangban nagymértékben csökkenti a légúti fertőzéses megbetegedések esélyét. Prevencióra és utókezelésre rendkívül hatékony, természetes alapú, mellékhatásoktól mentes gyógymód.

Haloterápia

haloterápiás eljárás során a száraz só aerosolját használjuk a légúti megbetegedések gyógyszermentes kezelésére. A volt Szovjetúnióban orvos kutatók  olyan fizikális terápiát fejlesztettek ki, mely elkerüli a gyógyszeres kezelés mellékhatásait.

A nyilvánosságra hozott klinikai tesztek túlnyomó többsége jelezte, hogy a  haloterápia rendkívül hatékonyan gyógyítja az asthmát és a krónikus légúti megbetegedéseket. A kontroll csoportokkal végzett kísérletek igazolták, hogy a  haloterápia hatásos eljárás mint fő- vagy mellékterápia számos felső- és alsó légúti megbetegedés esetében.

A légúti megbetegedések gyógyszeres kezelésének nagy része csak nyugtató, tünetmentesítő hatással bír. A haloterápiát rendkívüli hatékonysága és alacsony ára valóban attraktív gyógymóddá teszi.

Száraz Só-klímabarlangunkban haloterápián kívül zeneterápiát, színterápiát is alkalmazunk. Ennek a terápiás hármasnak köszönhetően növekszik a  haloterápia hatásfoka, – az endorfin szintje magasabb lesz- és az ezzel járó szellemi nyugalom segíti a szervezet öngyógyítási folyamatait, ezáltal a páciens általános testi, lelki, szellemi javulást tapasztal az egyes kezelések után.

Sóterápia – ajánlott alkalmazás

Ajánlott alkalmazás

•  tavasztól, a kezdődő pollen invázió előtt (március-október)

•  influenza járványok előtt (november-február)

•  immunrendszer erősítésére egész évben

•  megelőzés céljából minden korosztálynak (1-101 éves korig)

Az allergiás időszak márciustól-októberig tart, novembertől- februárig pedig küzdünk az influenzával.

Súlyos asztmás vagy allergiás betegeknek a Sóbarlang látogatását kúraszerűen 2-3 hétig naponta, de legalább heti 2-3 alkalommal javasoljuk, alkalmanként 45 percet eltöltve a tengeri sóval telített levegőben. A kúrák 2-3 havonta – szükség esetén gyakrabban-ismételhetőek.

Egyéb nyálkahártya duzzanattal járó megbetegedéseknél – influenza, megfázás, nátha, krónikus torok-és mandulagyulladás, hörghurut, krupp – a száraz sóterápia csökkenti a nyálkahártya duzzanatot, megszünteti a váladék képződését, így kitisztul az orr és megnő a tüdő levegő felvétele, megszűnnek a nehéz légzéses tünetek.

Allergia és asztma ellen a leghatékonyabb módszer: száraz sóterápia!

Allergia – légúti (szénanátha) és bor (ekcéma)

Az allergia a legyengült immunrendszer egy túlzott reakciója olyan anyagokra, melyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Az ilyen anyagokat allergéneknek nevezzük. Ilyenek lehetnek a pollen, az állati szőrök, az atkák, a penészgombák, bizonyos élelmiszerek, gyógyszerek, vegyszerek stb. Allergia ellen a só-terápia preventív jelleggel ajánlott, az allergiás időszak előtt 1 hónappal érdemes heti 3-4 alkalommal látogatni a só-klímabarlangot. Allergiás panaszok esetén a belélegzett sós levegő hatására normalizálódik a vérben az IgE, valamint a Hisztamin-szint, így nincs, ami kiváltsa a tüneteket. A só-terápia hatására lényegesen javul az orrlégzés, megszűnik az orrnyálkahártya duzzanata. Hurutos megbetegedésnél a só köpetoldó hatása miatt az alapoknál iktatjuk ki a problémát.

Ajánlott: 18-24 alkalom évente kétszer. 

Asthma bronchiale

Olyan krónikus megbetegedés, amely a légutak nyálkahártyájának gyulladásából fakad. A gyulladás miatt a hörgők allergénekre, hideg levegőre, cigarettafüstre, vírusra gyors beszűküléssel reagálnak.

Ajánlott: 18-24 alkalmas kúra évente kétszer, szinten tartáshoz heti 1-2 alkalom.

Immunrendszer gyengeség

Immunrendszer gyengeséget okozhat a nem megfelelő táplálkozás, antibiotikumok gyakori szedése, stressz, feszültség, fogamzásgátlók és szteroidok, hosszan tartó vírusos, bakteriális, gombás fertőzések. A legyengült immunrendszer könnyebben kap el cseppfertőződéssel terjedő megbetegedéseket, mint például az alsó és felső légúti nyálkahártya gyulladások.

Ajánlott: heti 1×45 perc.  

Arcüreggyulladás

Kialakulásának leggyakoribb formája, amikor az orrüreg betegsége terjed át az arcüregre. Elvileg minden egyszerű nátha esetén megbetegszik az arcüreg nyálkahártyája is. A gyulladást itt is vírusok és baktériumok hozzák létre, de nagyon gyakran kevert fertőzésről van szó, amihez gombás felülfertőződés is társulhat.

Ajánlott: 12-18 alkalom.  

Nátha, torokgyulladás

Az orr és a torok nyálkahártya heveny fertőzései, melyet vírusok okoznak. A torokban fellépő fertőzést leggyakrabban a belélegzett kórokozók hozzák létre. A betegség nyelési nehézséggel és nyálkahártya duzzanattal jár.

Ajánlott: 6-12 alkalom.  

Heveny középfülgyulladás

Leggyakrabban heveny felső légúti hurut (nátha, torokgyulladás) következtében alakul ki, vírusok és baktériumok is okozhatják. A váladék az orrgaratból a fülkürtön át jut a dobüregbe (fertőzés esetén), vagy helytelen orrfújás hatására alakul ki a betegség. Vannak gyerekek, akiknél minden náthát és torokfájást középfülgyulladás kísér.

Ajánlott: 12-18 alkalom.

Krupp

A gége vírusos eredetű gyulladása, mely a gégefalon képződött hártya révén beszűkíti a légutakat, így nehézlégzést, fulladást okoz. Általában megelőzi egy pár napos hurutos megbetegedés. Felismerni a száraz, érces, ugató jellegű, sípoló köhögésről lehet.

Ajánlott: 18-24 alkalom.

Mandulagyulladás

A nyirokszerv gyulladását általában B-haemolysáló streptococcusok, ritkábban staphylococcusok okozzák. Jellemzője a rossz közérzet, magas láz, nyelési és torokfájdalom, sárgás lepedék megjelenése a garatban és a nyelven. A fájdalom a fülekbe sugározhat.

Ajánlott: 12-18 alkalom.

Tüdőgyulladás

 A tüdőhólyagocskák és/vagy a hólyagok közötti tér gyulladásos megbetegedése. Okozhatják vírusok és baktériumok is egyaránt. A vírusok közül az influenzavírus okozhat tüdőgyulladást önmagában, vagy más alsó légúti kórokozókkal kombinálódva.

Ajánlott: 18-24 alkalom.

COPD

Alattomos tüdőbetegség, a légutak beszűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, ezáltal a tüdő teljesítményének meredek leromlásával jár. Kialakulásában genetikai és környezeti tényezők is szerepet játszanak. COPD esetén a légutak beszűkülése csak részben fordítható vissza.

Ajánlott: 18-24 alkalom évente kétszer, heti 1-2 alkalom szinten tartáshoz. 

Influenza  

Vírusos megbetegedés, melyet láz, orrfolyás, köhögés, fejfájás, rossz közérzet, az orr és a légutak nyálkahártyájának duzzanata jellemez. Az influenzavírusok az egyéb légúti fertőzések kórokozóihoz hasonlóan köhögéskor, tüsszögéskor, és beszéd közben keletkező légúti cseppek révén, cseppfertőzéssel terjednek.

Ajánlott: 12-18 alkalom.

Megfázás

Az egyszerű megfázás nem más, mint a sok száz náthavírus egyike által okozott tünet együttes. Gyakran az eredeti vírusfertőzést bakteriális felülfertőződés követi. Ezért lehetséges, hogy főleg gyerekeknél egyik megfázásból a másikba esnek októbertől-májusig.

Ajánlott: 12-18 alkalom.

Hörghurut

A légcső és a hörgők heveny gyulladása, mely felső légúti fertőzés részjelensége. Kialakulásában vírusok és baktériumok is szerepet játszanak. Gyakran alakul ki megfázás következtében, de előfordulhat az influenza kísérőjeként is.

Ajánlott:12-18 alkalom.

Ízületi gyulladás, reuma

Krónikus ízületi gyulladás esetén fokozódik az ízületi folyadék termelése. Ennek következménye, hogy a megfeszülő ízületi tok miatt az ízület megdagad, és erős fájdalmat érez a beteg. Ízületi gyulladást idézhetnek elő egyes vírusok és baktériumok, de gyulladás kialakulhat sérülés során is. A betegség leginkább a kezeket, lábakat és a vállat érinti, deréktáji fájdalmat is okozhat.


Leave a Reply

15 − 7 =

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..